Bor det en konkurranseseiler i deg?

Det finnes to former for seilerkonkurranser: Regattaseiling og havseilas. Organisert regattaseiling ble lansert i sin tid i Nederland en gang på 1600-tallet. Kong Karl 2 av England tok med seg sporten tilbake til England da monarkiet ble gjenopprettet i 1660. De første seilforeningene i Storbritannia ble stiftet tidlig på 1700-tallet, og på slutten av 1700-tallet var det seks seilforeninger på de britiske øyer.

Den første nordiske seilforeningen ble opprettet i Stockholm i 1830, som i dag heter Den Kungliga Svenske Seilforening. International Sailing Federation, det internasjonale forbundet, ble stiftet i London i 1907. De har 120 medlemsland og organiserer 95 internasjonale båtklasser når det kommer til regattaer.

Regattaseiling (Baneseiling)

En regatta består av flere seilaser på en angitt bane. Baneseilas arrangeres med utlagte merker, hvor kryss og lens er mest benyttet. Tidligere ble det ofte arrangert seilaser på såkalte triangelbaner – olympiske baner. Det kan også være seilaser på faste merker der sjømerker blir benyttet som rundingsmerker.

Den mest berømte baneseilasen i verden er konkurransen om America’s Cup. Denne ble først arrangert i 1851 og var da opprinnelig en havseilas.

Matchracing

Matchracing er en konkurranseform der to båter konkurrerer etter utslagsmetoden – en duell seilas der vinneren går videre til neste runde. Denne konkurranseformen gir rom for taktiske disposisjoner og krever store ferdigheter både til båtens adferd og ikke minst konkurranse seilaser.

Havseilaser

Seilsportens formel 1 er selvfølgelig havseilasene. Denne formen for konkurranser har sin opprinnelse fra den gangen det var konkurranse mellom de store seilskipene som seilte mellom Kina og England med te ombord og mellom Australia og Europa med ull. Tradisjonene fra denne tiden er opprettholdt med blant annet store skoleskipsregattaer.

I moderne tid har dette utviklet seg til å bli mange kjente og berømte konkurranser som krever absolutt alt av skipper og mannskap. I denne formen for konkurranser dreier det seg om store seilbåter, gjerne mellom 40 og 60-70 fot store seilyachter. Disse konkurransene har hatt en stadig større oppslutning.

Den første store havseilasen ble arrangert i 1886, Transatlantic Race, som gikk fra New York til Cowes. Seilasen Admiral’s Cup er en av de mest kjente havseilasene og foregår hvert år utenfor kysten av Sør-England.

Den mest berømte av dem alle er nok allikevel Volvo Ocean Race som ble arrangert for første gang i 1973. Denne seilasen var tidligere kjent som Whitbread Round The World Race og går jorden rundt med start hvert fjerde år. I denne enorme seilasen har vi hatt to norske deltagere gjennom historien. Peder Lunde Jr. deltok i 1981 og endte med båten Berge Viking som nummer åtte. I 1997 deltok Knut Frostad ombord i Innovation Kværner som endte som nummer fire.

Norge er en stolt seilenasjon

Til og med vårt kongehus har i mange år vært aktive seilere og både Kong Olav og Kong Harald har deltatt i flere store seilaser ­– blant annet som OL-deltagere. Vi har hatt 17 olympiske mestere i ulike klasser fra 1912 til den siste med Siren Sundby i 2004.

Lille Norge har dessuten hatt mer enn 60 verdensmestere i forskjellige klasser opp gjennom årene. Den første norske verdensmesteren var i 1971 med Jørgen Stang Heffermehl med mannskap i klassen Yngling. Kanskje er den neste deg?