Lær å seile

Hvis du elsker sjøen og båtliv vil seiling gi deg en ny dimensjon på nærkontakt med sjøen, opplevelsen av båtlivet og ikke minst frihetsfølelsen på havet. Det sies at om du først har lært deg å seile vil du aldri gjøre noe annet.

Men skal du få den maksimale opplevelsen av å seile og oppleve nye eventyr må det læres. Det som kan virke komplisert og for mange tar mange år å lære seg kan du lære i løpet av kort tid om du deltar på kurs hos autoriserte seilskoler. Det finnes mange av dem i Norge.

Om seiling

Det å kunne ferdes på sjøen i en båt er en spesiell følelse. Å kunne gjøre dette ombord i seilbåt gir deg en unik følelse av å være i ett med havet. Seilbåter utnytter havets egenskaper på en helt annen måte enn andre type båter, og denne formen for båtliv gir deg en opplevelse av eventyr som ikke kan erstattes. Når du endelig er der ute og kan sette seil, høre og kjenne vinden ta tak i seilene og båten suse av gårde, vil du føle en ro og en nærhet til det våte element du ellers ikke ville opplevd.

Når du ankommer målet etter å ha navigert deg fram og bare kan ankre opp og ligge på svai i fullstendig ro og nyte dagens opplevelser friskt i minne – da vil du ha en følelse inni deg som overgår det meste.

Lær å seile

Oslo Seilskole så dagens lys i 2003 og er nok den mest kjente seilskolen i Norge. Det finnes flere aktører som gir deg opplæring og sertifikat som seiler, og innholdet på kursene er omfattende og effektivt.

Det er flere typer kurs som arrangeres. Du vil alltid ha et ønske om å starte med et nybegynnerkurs der du først og fremst får en forståelse av opplevelsen ved å seile. Du vil selvfølgelig lære om seiling, men også om navigering, oppankring, sjøvettregler, manøvrering i ulike utfordrende miljøer, fortøyning og ikke minst å sette seil riktig i forhold til vær og vind.

Innholdet i kursene kan være strukturert forskjellig, men med utgangspunkt i Oslo Seilskoles opplegg består dette av:

  • Introkveld som forbereder deg på hva seiling egentlig er
  • Nybegynnerkurset som introduserer deg og lærer deg å seile som en god nybegynner
  • Påbyggingskurs (oppfriskning) som tar deg et steg videre – blant annet det å planlegge seilasen
  • Videregående kurs gir deg erfaring og kunnskap i å seile med en stor seilbåt
  • Videregående XL gir deg kunnskap og erfaring i å seile stor båt langs kysten (havseilas)

I tillegg har du muligheten til å benytte seilskolens tilbud om seilererfaring sammen med andre som har tatt kurs. Denne seilepraksisen foregår i seilbåter fra 25 til 29 fot, så vi snakker om ganske store seilbåter.

Det er tre veldig viktige hovedelementer du skal ivareta når det kommer til seiling, og spesielt ansvar for dette har du i rollen som skipper: Sikkerhet, læring (erfaring) og trivsel. Hvis du administrerer disse faktorene riktig og på en god måte er du klar for de fleste utfordringene når det kommer til seiling!